1200-banner

13.01.2017.

Šta posetiti i kupiti u Kikindi?

Kikinda je grad koji iznenađuje. Grad sa meštovitom demografskom strukturom i bogatom istorijom koja se primećuje na svakom koraku. Ipak, posetioce iznenađuje je taj osećaj zajednice, taj osećaj velikog u malom. Veliki duh, oslobođen provincije ali i bespotrebnog i pretencioznog i otuđujućeg kosmopolitanizma. Kikindu, pored velikog gastronomskog umeća, i veoma ljubaznih i gostoljubivih žitelja, karakteriše autentičan duh koji možete iskusiti kroz posetu dvema institucijama kulture koje ne biste smeli da zaobiđete.

Narodni muzej Kikinda, nije kao svaki muzej na koji smo navikli. Većina posetilaca uglavnom zaobiđe institucije od javnog značaja ili ih ipak poseti bez nekih preteranih očekivanja, upravo pretpostavljajući da će naići na još jednu monotonu etnografsku postavku. Muzej Kikinde je sve samo ne dosadan. Muzej je osnovan posle II Svetskog rata u velelepnom klasicističkom zdanju gradske kurije (suda), pa čak ima i deo koji je za vreme Austrougarske monarhije bio zatvor. U centralnom dvorištu naići ćete na repliku skeleta mamuta, koji je od milja nazvan Kika, dok se orginalni skelet nalazi u ogromnoj vitrini na gornjem spratu. Vredi obići interaktivnu i zanimljivu postavku istorije grada u vidu paravana gde u kratkim crtama saznajete o razvoju grada od praistorije, poljoprivrednog perioda  do industrijskog razitka za vreme socijalizma do današnjih dana.  Skoro u potpunosti očuvan skelet mamuta Kike, pronađen je 1996. godine u glinokopu “Toza Marković” i predstavlja izvanredno otkriće, impozantne veličine, na koju nailazite posle inteaktivne postavke. Još jedna postavka vredna pomena je i etnografska postavka, možda tradicionalna, ali veoma detaljna i raznovrsna sa prelepim primercima. Možda najzanimljiviji deo postavke je onaj o Suvači (mlinu na konjski pogon) koji objašnjava i šta je zapravo mlin simbolički značio za žitelje ovih prostora – od mesta okupljanja, izvora prihoda, pa čak i stanište magijskih bića.

Još jedno jedinstveno zdanje je Studio Terra, najveća galerija glinenih skulptura na otvorenom. Terra se nalazi u sklopu starog industrijskog kompleksa za izradu crepova. Skulpture zavidnog izgleda i formata, dela su umetnika iz čitavog sveta koji prisustvuju ovoj svojevrsnoj umetničkoh koloniji. Direktor studija Slobodan Kojić, uvek je spreman da dočeka posetioce, i ispriča im priču i pokaže postavku kao i stare delove nekadašnjeg industrijskog kompleksa. U principu, u Kikindi je neophodno posetiti ovu galeriju na otvorenom jer predstavlja jedinstven prizor.

Kikinda je grad koji će vas ispratiti sa osećajem ispunjenosti i istinskog divljenja. Muzej Kikinde i Studio Terra su nezaobilazne stanice na putu kroz Kikindu, a uživaćete i u gastronomskim specijalitetima lokalnih restorana od kojih se mogu izdvojiti restoran “Paor” i “Lovac”, i brojne polastičarnice u centru Kikinde u blizini crkve Svetog Nikole.