Stado

06.11.2016.

Šta posetiti i kupiti u Dimitrovgradu?

Dimitrovgrad je opština Pirotskog okruga koja se nalazi na obroncima Stare planine i udaljena je svega četiri kilometra od srpsko-bugarske granice i graničnog prelaza Gradina. Prelepo prirodno okruženje, brojni kulturno istorijski spomenici, manastiri, pećina i jezera razlog su više da posetite najistočniji grad, koji zbog prolaza međunarodnog koridora 10 predstavlja “istočnu kapiju” naše zemlje na putu iz Evrope ka Bliskom i Dalekom istoku.

Ukoliko vam je potrebno prenoćište, u samom gradu možete izabrati Hotel Happy, hotel Balkan  i prenoćiše Saraj .

U selima opštine Dimitrovgrad razvijen je i seoski turizam tako da je moguć i odmor u seoskom ambijentu. Na raspolaganju su smeštajni kapaciteti, u etno kućama i domaćinstvima, u selima Lukavica, Vlkovija, Radejna, Trnski Odorovci i Kamenica.

Detaljne informacije o ovom tipu smeštaja možete dobiti u Sportsko turističkom centru Dimitrovgrad.

Gastronomski užitak u Dimitrovgradu pružiće vam specijaliteti šopske kuhinje. Ovu kuhinju karakteriše kombinacija zdravih mlečnih prerađevina i povrća, kao što su šopska salata, punjene šušpe (paprike), sarmica od vinovog lista, sprža, belmuž, banica, kačamak, muruznica (proja), zeljanik, zadušeno (jelo od mesa i povrća, po mogućstvu i meso divljači) i sl. Jelo zadušeno sprema se sa povrćem i začinima u zatvorenoj posudi u sopstvenoj pari. Specijalitet ovog kraja je i caribrodska sušenica (sušeno svinjsko meso), proizvod koji ima i svoju manifestaciju, Dani caribrodske sušenice. Pravu poslasticu predstavlja i jagnje na ražnju, u skrami, u vurnji ili pod vršnikom u crepulji. Za sladokusce pored tikvenika (pite od bundeve) u ponudi je i pestilj od šljive (desert sličan bonžiti).

Ova tradicionalna jela možete probati u restoranima i kafanama u gradu i selima :Restoran SunceRestoran KingKafana Magurac , Restoran Balkan , Etno kuća  Kapica u obližnjem selu Lukavica, u istom selu je i kafana Lukavački mlin, zatim kafane  Kod Žike u selu Željuša i u selu Radejna Pančina kavena i u restoranu Poganovski manastir u selu Poganovo.

U prostorijama Sportsko turističkog centra možete kupiti prikladne suvenire. U ponudi su brojni predmeti sa motivima ovog kraja. Neke od interesantnih detalja možete nabaviti pretraživanjem kataloga kreativnih industrija Dimitrovgrada ili direktnim kontaktom i dogovorom oko preuzimanja. Iz Dimitrovgrada možete poneti neku od pletenih ili heklanih rukotvorina Creativa Zaludnice ili možda ručno pleteni odevni predmet od vune Stada doo, a suvenire možete naći u suvenirnici Turistično-informativnog centra pri Sportsko-turističkom centru Dimitrovgrad.

Dok šetate Dimitrovgradom možete posetiti gradsku galeriju, jednu od najprepoznatljivijih kulturnih ustanova u gradu i pogledati aktuelnu izložbu. Preporučujemo i muzejsku zbirku koja broji oko dve hiljade predmeta, fotogrfija, razglednica i drugih dokumenata koji svedoče o životu na ovom prostora. Materijalno kulturno nasleđe ovog kraja čuva se u Muzejskoj zbirci pri Narodnoj biblioteci “Detko Petrov”. Radno vreme 7:30-17:00 h.

Ako se dovoljno zadržite možete posetiti i mesta koja su svega nekoliko kilometara udaljena od grada. U blizini sela Smilovci, na svega 12km od Dimitrovgrada nalaze se Smilovska jezera. To su veštačke akumulacije Savat I i Savat II  koje su napravljene u cilju melioracije. Jezera su se pokazala kao idelana za uzgoj ribe i samim tim i interesantna sportskim ribolovcima. Ove vode bogate su raznovrsnom ribom, šaranom, somom, bodorkom, štukom, karašem, crvenperkom i slično.

Između dva jezera nalazi se Centar za hipo rehabilitaciju. Jedan od programa ovog Centra, u sezoni od maja do oktobra je i sportsko rekreativno jahanje. Tako da u divnom prirodnom ambijentu možete uživati sa porodicom.

Hipo rehabilitacija dimitrograd

Ne pet minuta hoda od Centra za hipo rehabilitaciju možete posetiti farmu “Ravna šuma” Aleksandra Vasova , koja ima autohtone rase ovaca i koza, ali i pasa. Ono što je posetiocima posebno zanimljivo jeste par lama.

U blizini sela Smilovci, ljubitelji verskog turizma mogu posetiti Manastir Sveti Kirik i Julita, u narodu poznat kao manastir Sveti Ćirik. Manastir je podignut 1839. godine na temeljima hrama koji je ranije postojao. Ovaj manastir 1984. godine proglašen je za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije.

Za ljubitelje speleologije i prirodnih lepota preporučujemo da obavezno obiđete Petrlašku pečinu. Pećina se nalazi na južnom obodu kraškog Odorovačkog polja koje je  najveće kraško polje u Srbii. Ovaj biser prirode bogat je pravim pećinskim nakitom. Još uvek je nedovoljno proučen i iskorišćen, ali se očekuje da će uskoro biti organizovana obuka za vodiče i da će prostor biti obezbeđen ogradom i stepeništem, bez narušavanja autentičnosti same pećine. Pećina  je udaljena od grada oko 12 km severno, prvih 10 km ide se asflatom, a zatim 2 km zemljanim putem.

stara_planina foto: TOP

Prelepa priroda kanjona reke Jerme, gradi dva gorostasna klanca koje meštani nazivaju Odorovsko i Vlaško ždrelo. Kroz ovaj kanjon sa prelepom bistrom vodom dolazi se do sela Poganovo i Manastira Sv. Jovana Bogoslova, poznatijeg  kao Poganovski manastir.

ManastirManastir Sv. Jovana Bogoslova, Pogonovo //wikimedia.org

Manastir je izgrađen  krajem XIV, a oslikan krajem XV veka. Tišina i mir u samom okruženju privlači veliki broj ljubitelja prirode i kulturno istorijskih i verskih spomenika kao i izletnike iz zemlje i inostranstva. Poganovski manastir pod zaštitom je države od 1949.godine, na listi nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja Republike Srbije , a nalazi se i na UNESCO listi svetske kulturne baštine od 1979. godine, kao kulturno dobro od opšteg značaja.

Ukoliko volite gastronomsko kulturne manifestacije, odlična prilika da posetite Dimitrovgrad je druga polovina novembra kada se organizuju Dani caribrodske sušenice. Ova manifestacija ima za cilj promociju i očuvanje tradicionalnog gastronomskog nasleđa, a to je dimljeno svinjsko meso po tradicionalnoj recepturi. Početkom septembra kod Smilovskih jezera organizuje se Sajam balkanskog agrobiodiverziteta koji promoviše balkanske autohtone rase domaćih životinja uz isticanje naučnog, ekonomskog, ekološkog značaja i veze sa tradicijom sela.

Za ljubitelje kulturnog i manifestacionog turizma predlažemo “Balkan teatar fest” i “Nišavski horovod”. Balkan teatar fest je međunarodni festival profesionalnih i amaterskih pozorišta, koji na sceni teatra “ˇHristo Botev” predstavi publici veliki broj pozorišnih ostverenja iz čitavog regiona. Održava se u oktobru i novembru.

teatae

Nišavski horovod je međunarodni festival folklornih i muzičkih grupa koji se održava u dva grada, Dimitrovgradu u Srbija i Dragomanu u Bugarskoj. Za vreme šestodnevnog festivala publika je u prilici da vidi veliki broj folklornih ansambala iz obe države, pozorišne predstave, etno izložbe, perfomans, etno pop koncerte i sl.

Tekst priredila Biljana Marinkov