stara_planina

06.11.2016.

O Dimitrovgradu…

Opština Dimitrovgrad prostire se na površini od 480 km² graničeći se sa Bugarskom u dužini od 70 km. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Dimitrovgradu živi 10 118 stanovnika, od toga 5 413 stanovnika bugarske nacionalnosti. U gradskoj sredini živi 6 278 a u selima 3840 stanovnika.

Prvi tragovi koji govore o postojanju ljudskih zajednica na prostoru današnje opštine Dimitrovgrad, datiraju iz vremena eneolita (3300-2200.god.p.n.e.), prelaznog perioda iz kamenog u metalno doba. Iz kasnijih praistorijskih perioda, bronzanog (2200-1200.god.p.n.e.) i gvozdenog doba (1200-I vek.n.e.) takođe postoje mnogobrojna nalazišta keramičkih posuda i bronzanog nakita.

Ova teritorija je zbog svog geografskog položaja, još od antičkog doba bila važna tačka povezivaja Istoka i Zapada. U I veku nove ere tu je prolazio put Via Militaris. U tom periodu ovaj prostor pominje se kao antičko naselje Balanstra. U srednjem veku pominje se kao naselje na carigradskom drumu pod slovenskim imenom  Zarinbrod ili Carski brod.

Ovaj kraj je bio pod turskim ropstvom od 1433. do 1877. godine. Migriranjem stanovništva sa sela povećava se broj stanovnika ovog mesta 1879. godine. Caribrod 1881. godine dobija status gradskog naselja ustanovljenjem insitutcija i ustanova od opšteg značaja. Tokom pet vekova duge turske vladavine nazvan je Tekvi Binari (Carski bunar).

Po oslobadjanju od turske vlasti Caribrod je pripao Kneževini Bugarskoj.

Do kraja I svetskog rata Caribrod se nalazi u sastavu Bugarske, a od 1920. godine je u sastavu Srbije. U periodu između dva svetska rata (1920.-1941.) u vreme stvaranja kraljevine Jugosalvije, u njoj se nalazi i caribrodski kraj. Period trajanja Drugog svetskog rata (1941.-1944.) karakteriše to što se stanovništvo ovog kraja vraća na bugarsko teritorijalno i jezičko područje, na novo tržište i ekonomiju. Po oslobođenju od fašizma nastaje period prilagođavanja po drugi put na srpsko jezičko područje, novom socijalističkom poretku i državnom uređenju nove Jugoslavije u kojoj se ponovo nalazi caribrodski kraj.

Do 1950. godine grad nosi ime Caribrod. Današnje ime Dimitrovgrad, dobio je 1951. godine odlukom Skupštine, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.
Dimitrovgrad je danas značajno tranzitno mesto. Kroz grad prolaze dve saobraćajnice od izuzetnog značaja, međunarodni auto put i železnička pruga Beograd-Niš-Sofija, preko kojih se obavlja drumski i železnički saobraćaj između Evrope i Azije.

Naslovna fotografija: TOP

Tekst priredila Biljana Marinkov