DSC09418

05.11.2016.

Šta posetiti i kupiti u Beloj Palanci ?

Po prolasku Sićevačke klisure stiže se do Bele Palanke koja se nalazi između Suve planine i Svrljiških planina. Bogato kulturno istorijsko nasleđe, prirodne lepote i tradicionalne manifestacije uz gostoprimstvo meštana, razlog su da posetite ovu varošicu staru više od 2 300 godina, koja se razvila na nekadašnjem rimskom putu Via Militaris.

Smeštaj u Palanci rezervišite na vreme. Trenutno je na raspolaganju Villa Festina u samom centru. Takodje, ukoliko obilazite Pirotski okrug smeštaj možete obezbediti i u Pirotu, udaljenost ova dva mesta je mala, svega 25 km.

Ono po čemu je Bela Palanka poznata i van granica zemlje, kada je reč o gastro ponudi, je sukana banica. Ovaj delikates, koji se priprema na tradicionalan način, predstavlja brend Bele Palanke. Dani banice su manifestacija koja se tradicionalno organizuje više od decenije u cilju promocije i degustacije sukane banice. Banicu i sukanu banicu kao poseban specijalitet, možete kupiti u gotovo svakoj pekari u opštini.

bela palanka Dani Banice

Pored banice pozat specijalitet ovog kraja je paprika vrtka kao i jela i salate koja se od nje pripremaju. Neizostavan specijalitet ovog kraja svakako je i roštilj.

paprika

Pored pomenute Ville  Festina specijlitete belopalanačke kuhinje možete probati i u kafani Vožd , restoranu Vrelo, restoranu Orač, kao i kafani “Špaj” kod Crvene reke. Detaljnije informacije o kompletnoj turističkoj ponudi možete dobiti u Turističkoj organizaciji Bele Palanke.

gastronomija Bela Palanka

Kad pođete iz Bele Palanke ponesite neke od autentičnih suvenira, koje možete naći kod kreativnih preduzetnica koje možete naći u katalogu kreativnih industrija Bele Palanke.

Kreativne osobe ovog kraja udružile su se i razvijaju vrlo uspešno brojne programe u okviru udruženja “Miris zavičaja”. Vrlo zanimjive suvenire možete naći u njihovim prostorijama u Centru za stare i umetničke zanate, koji se nalazi nedaleko od pošte. U pitanju je proizvodno, prodajno izložbeni prostor, gde možete kupiti vrlo zanimljive suvenire od zlatoveza i veza, predmeta od pustovane vune do bukmarkera sa ručnim vezom.

Interesantne kreativne proizvode koji se mogu poneti kao suvenir izrađuje Ivana Krstić, koja je razvila brend Žožo handmade jewellery , Žožoove sanjarije nakit koji izrađuje Danijela Milenković i druge rukotvorine.

Na putu od Niša ka Palanci kod sela Crvena reka možete zastati i videti miljokaz, čitač kilometara iz trećeg veka nove ere koji je pronađen 2012. godine. Reč je o kamenom stubu koji je visok 2,4 m i predstavlja retko arheološko otkriće. Postavljen je na glavnom rimskom putu Via Militaris u vreme cara Aleksandra Severa. Miljokaz pokazuje udaljenost od Niša (Naissusa) 22 milje, odnosno 35 km, što i jeste udaljenost tog mesta od Niša.

Preko puta autobuske stanice nalazi se Vrelo koje je ujedno i jedan od lepših delova ove varošice, gde možete naći prijatno mesto za odmor. Oko Vrela je kompleks pogodan za turiste, koji čine izvorišta, šetalište, restoran, letnja pozornica i četirnarska šuma.

Vrelo Bela PalankaFoto: Turistička organizacija Bela Palanka

Ukoliko ste se našli u Beloj Palanci obavezno obiđite arheološki lokalitet Remezijana, koji pripada kategoriji spomenika kulture od velikog značaja. Reč je o ostacima pravougaonog utvrđenja iz rimskog i ranovizantijskog perioda.

Za sve one koji žele da saznaju više o istoriji ove varošice dostupno je odeljenje zavičajnog muzeja koji se nalazi u sastavu Narodne biblioteke “Vuk Karadžić. Biblioteka radi od 7h-18h i telefonom (+381 (0) 18 855 005) se može dogovoriti poseta muzeju.

Tekst priredila Biljana Marinkov