Vunovlacar babusnica

05.11.2016.

Šta posetiti i kupiti u Babušnici ?

U dolini reke Lužnice i na obroncima okolnih planina nalazi se opština Babušnica. Sa brojnim prirodnim lepotama i sredinama koje mogu biti prave oaze mira i tišine pogodna je za razvoj turizma.

Ukoliko želite prenoćište, rezervišite ga na vreme, jer su smeštajni kapaciteti u Babušnici oskudni. Na raspolaganju je svega petnaestak mesta za prenoćište u dve gostione “Dva slavuja” (adresa Saše Ivkovića 60, Babušnica kontakt 064 509 8712) i Nina . Za odmor u seoskim domaćinstvima u miru i tišini na raspolaganju je, u sezoni od maja do septembra, pet ležajeva u domaćinstvu Ženski etno centar.

Kafane i restorani u Babušnici kao u svakoj varošici mesta su koja oslikavaju svakodnevni život. U njima možete probati specijalitete tradicionalne kuhinje. Poseban užitak za ljubitelje hrane predstavlja lokalni mlečni proizvod vurda. Ovaj mlečni delikates pravi se od kravljeg i ovčijeg mleka, koje je specifično zbog uzgajanih rasa i njihove ishrane u brdsko planinskim krajevima. Vurda se priprema i čuva na tradicionalan način i najčešće se priprema sa paprikom. Pored vurde tu su ovčetina na pari, sarmice i punjene paprike, pite, lužnička rakija i vino od crne ribizle.

Vurda

Uživanje u ukusima ovih tradicionalnih delikatesa moguće je u lokalnim kafanama AS, NinaDva slavuja  i kafani Trojka. Ukoliko planirate grupnu posetu ili poslovni skup možete kontaktirati  Ženski etno centar  i dogovoriti pripremu tradicionalnih jela.

meso

Po završetku posete, u turistističkoj organizaciji, kao suvenir iz Babušnice možete naći magnete sa lokalnim motivima, razglednicu ili turističku mapu. U ponudi su i dekupaž kutije sa motivima lužničkog kraja Ivane Todorović .

Ljubitelji tradicionalnog veza mogu poručiti neki od modela izrađenih na originalnom srpskom platnu od strane žena Lužničkih rukotvorina .

Najbliže izletište koje se može posetiti je Šanac i nalazi se na svega 4 km od Babušnice. To je vojno utvrđenje koje je podigao kralj Aleksandar Obrenović i vremenom je preuređeno u izletište sa vidikovcem. Za gradnju utvrđenja korišćen je kvalitetan kamen kompaktne strukture. Šanac predstavlja značajan arhitektonski objekat vojnog građevinarstva Srbije XIX veka. Po svojoj koncepciji je jedinstven na teritoriji jugoistočne Srbije.

Sanac Babusnica Natpis na ulazu u Šanac foto: Dragan Cvetković

Na 25 km od Babušnice, na 680 m nadmorske visine, nalazi se nekadašnji turistički centar Babušnice, Zvonačka Banja.

banja

Na planinskoj lokaciji sa blagotvornim uticajem na organizam čoveka u sezoni su aktivni spoljni bazeni, dok se smeštaj može naći u okolnim vikendicama. U neposrednoj blizini banje su staze za šetnju. Od centra Babušnice ide se prema selu Draginac i tim magistralnim putem stiže se do Banje. Put je dosta ruiniran tako da se preporučuje oprez (Videti mapu).

Za ljubitelje verskog turizma pored crkve Sveti Nikola u Babušnici u susednom selu Gorčinci, na nekoliko kilometara udaljenosti od Babušnice nalazi se manastir Sveta Petka Trnovska. Prvi temelji ove svetinje pravougaonog oblika, postavljeni su početkom XIV veka. Danas je postojeći manastir u obliku latinskog krsta, sagrađen početkom XIX veka. Obnovljen je 1868. godine, pre oslobođenja lužničkog kraja od Turaka. Okolina Manastira pogodna je za izletnike jer se nalazi na 610 metara nadmorske visine, u kotlini gde su i tri izvora. Na ovom mestu svake godine, 8. i 9. avgusta na dan Svete Petke i Svetog Pantelejmona organizuju se tradicionalne narodne sportske igre lužničkog kraja i sedenća (Videti mapu).

Na teritoriji opštine Babušnica obeleženo je deset planinarskih staza: Lužnica, staza do vrha Vetren, Asenovo kale, Crni vrh, Rnjos, Golemi Stol, Staza “Pet vrhova Stolske planine”, Burča, Golemi vrh i Golas. Za obilazak staza obratiti se  Turističkoj organizaciji opštine Babušnica.

pesacke staze

Put u ovaj prelep kraj možete planirati u vreme održavanja tradicionalnih manifestacija, bilo gastronomskih, turističkih ili sportsko rekreativnih.

Kada je gastronomija u pitanju tu je tradicionalna gastronomsko turistička manifestacija Vurdijada. Održava se svake godine sredinom novembra i na njoj se izlaže lokalni mlečni proizvod vurda, inače jedinstven na teritoriji Srbije.

Ljubitelji sportsko avanturističkih trka, koji imaju nadprosečnu kondiciju, skijaško znanje i odlično se snalaze u prirodi imaju priliku, svake godine krajem januara ili početkom februara da se priključe manifestaciji Lužnički megdan. Za najsnalažljivije sportiste Balkana ova manifestacija predstavlja jedinstven doživljaj.

Još jedna akcija za ljubitelje prirode i planinarenja koju u junu organizuje Planinarski savez Srbije je uspon na Ruj. To je istovremeni izlazak planinara iz Srbije i Bugarske na vrh Ruj (1706 m).

Podsećanje na tradiciju i običaje predaka putem jahanja neosedlanih konja u selu Gornji Striževac, svakog marta takođe se pretvorilo u posećenu manifestaciju Todorica. Sve potrebne informacije o manifestacijama mogu se dobiti u Turističkoj organizaciji opštine Babušnica, a može se pogledati i promo film o Babušnici.

Tekst priredila Biljana Marinkov