Priroda

05.11.2016.

O Babušnici…

Opština Babušnica pripada Pirotskom okrugu. Površina opštine je 529 km² i prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 12 307 stanovnika. Spada u grupu nerazvijenih, devastiranih područja ali sa brojnim prirodnim lepotama i mogućnostima za razvoj. Kroz Babušnicu prolazi magistralni put Pirot-Vlasotince-Leskovac, što takođe, može biti značajno za razvoj turizma.

Zahvaljujući prirodnim uslovima, prostor Lužnice bio je nastanjen u kontinuitetu, od praistorijskih vremena do danas, o čemu govore brojni ostaci ljudske materijalne kulture. Istorija ovog kraja uglavnom prati istoriju srpskog naroda.

Arheološka nalazišta pokazuju da je prostor, na kome se danas nalazi opština Babušnica, bio naseljen još u antičkom dobu. To potvrđuju ostaci rimskih utvrđenja i puteva, ostaci rimskog vodovoda otkrivenog ispred sela Oreovica, rimske ruševine na kojima je selo Mokra kao i glineno posuđe i novac.

arheologija

Zadržali su se tragovi vojničkih i drugih naselja. Neki zabeleženi podaci govore o ovom kraju za vreme turske vladavine kada su turskom okupacijom postojeća naselja uključena u spahijske posede. Tokom XVIII i početkom XIX veka u procesu čitlučenja sela u ovom delu Srbije, a kao turski čitluci, formirana su današnja naselja Aleksadnrovo i Babušnica. Osnivači tih naselja bili su čiflik-sahibije Vezul i Abudla, po kojima dobijaju prvobitne nazive Vezulin Čiflik i Abdulin Čiflik. O ovom periodu svedoče i ostaci turskih kula u pojediim selima, mada su po osvajanju ovog kraja Turci uglavnom razorili mnoge stare tvrđave ne podižući na njihovim mestima nove. Kao dokaz viševekovnog kontinuiteta u naseljenosti ovog područja ostala su brojna religiozna obeležja, crkve manastiri i sl. Kasnije u XIX veku pominju se ustanci stanovništva ovog kraja protiv Turaka. Kraj je oslobođen od Turaka 1878. godine.

Nakon oslobođenja od Turaka do Drugog svetskog rata Lužnica je bila strateški važan pogranični prostor za Srbiju, pa je po nalogu Aleksandra Obrenovića 1892. godine izgrađeno veliko vojno utvrđenje u Donjem Krnjinu. Opštinska samouprava na teritoriji sreza Lužnica, današnje teritorije opštine Babušnica, uspostavljena je Zakonom o opštinama od 1889. godine. U ovom periodu opštinu je naseljavalo više od 40 000 stanovnika. Posle Drugog svetskog rata Lužničkom srezu pripalo je pedeset tri naselja, koja se i danas nalaze u sastavu opštine Babušnica.

 

 Tekst priredila Biljana Marinkov