12794422_816136231864907_752264670096632495_n

05.11.2016.

Mesta, ljudi… zanimljivosti

 

Lužnica (stari naziv za Babušnicu) nekada je bila jedan od najvećih zanatskih centara jugoistočne Srbije. Neke od zanatskih radionica održale su se i do danas, a od nekih su ostali tragovi. Jedan od tragova davnih vremena jeste i najstarija mašina za izradu voska pod nazivom tesak. Ona je u vlasništvu Vojislava Pančića, u selu Suračevo, nekoliko kilometara od Babušnice. Mašina je napravljena 1868. godine i radila je do 1958. godine. Bila je jedina mašina kojom se vosak iz pčelinjeg saća cedio u potpunosti. Sprava je napravljena od drvenih stabala koja su postolja za mehanizam koji cedi vosak. Ova mašia predstavlja dokaz vremena i života predaka i može biti svojevrsna turistička atrakcija. Inače, tesak je proglašen za kulturno dobro i nalazi se pod zaštitom države kao i ceo objekat u kome se mašina nalazi.

U selu Ljuberađa u vreme pravoslavnog praznika Sveti Ilija, 2. avgusta organizuje se veliki Sabor zanatlija i poljoprivrednih proizvođača ovog kraja. Neki od starih zanata zadržali su se i danas, kao recimo bombondžija.

Komarica

Ako želite da se upoznate sa starim zanatima Lužničkog kraja možete pročitati više o tome u studiji „Zanati u Lužničkom kraju“ koju je sprovelo  NVO Lužničke rukotvorine.

Netaknuta priroda i autentični predeli često su razlog da se režiseri odluče za takve destinacije kao mesta gde će snimiti film. Takva je situacija i sa okolinom Babušnice gde je snimljen prvi naručeni  igrani film u kraljevini Jugoslaviji. Bilo je to davne 1929.godine. Reč je o filmu “Rudareva sreća” poznatom pod drugim nazivom “Blago cara Radovana”, snimljenom po motivima priče o blagu koje se nalazilo u kanjonu reke Jerme. Režiser Josip Novak odlučio se da film bude snimljen u okolini Zvonačke banje, tačnije u selu Rakita. S obzirom da je ovo jedan od retko sačuvanih filmova tog vremena, koji je obeležio jugoslovensku kinematografiju, na mestu snimanja filma planira se otvaranje mini muzeja rudarstva  i svega što je vezano za snimanje ovog filma i početke kinematografije toga vremena.

Naslovna fotografija: Turistička organizacija Babušnica

Tekst priredila Biljana Marinkov