dani banice

05.11.2016.

Mesta, ljudi… zanimljivosti

Ličnost koju sigurno treba pomenuti kada je Bela Palanka u pitanju je Nikita Remizijanski (338-420), učitelj i propovednik, tvorac najlepše hrišćanske himne “Ťe Deum Laudeamus” (Tebe Boga hvalim). Himna je posvećena Svetoj trojici, Hristu, Ocu i Duhu i inspirisala je poznate kompozitore. Pored svoje misionarske službe Sveti Nikita napisao je i nekoliko knjiga.

Na jednom od lepših mesta u Beloj Palanci, Vrelu, nalazi se spomenik u vidu devojke na steni koji je posvećen devojci Beli, o kojoj postoji lokalna legenda. Bela Palanka današnji naziv dobija po oslobođenju od turske vlasti 1877.godine. Do tada je kroz svoju bogatu istoriju menjala nazive od Remezijane preko Izvora i Mehmen Pašine i Musa Pašine do Ak Palanke. O samom nazivu postoji legenda koja kaže da se u lepu devojku Belu zaljubio turski aga. Kako ga ne bi odbio, brat je obećao sestrinu ruku i svatovi su došli po mladu. Prilikom prolaska pokraj Vrela devojka je zamolila da stanu kako bi popila malo vode i tom prilikom se bacila u vodu i utopila. Od toga dana ovo mesto je nazvano po imenu devojke Ak Palanka, što znači Bela Palanka.

DSC_0718-min Foto: Turistička orgnizacija Bela Palanka

Pored kulturno istorijskih, verskih objekata i brojnih prirodnih lepota pažnju posetilaca i turista u Beloj Palanci privlače još neke zanimljivosti. Jedna od njih svakako je hrast star preko 1000 godina. Ovo dugovečno drvo nalazi se u Divljani i prema verovanju zasadili su ga podanici cara Samuila. Hrast se nalazi pod zaštitom države i sve je interesantniji posetiocima Bele Palanke.

hrast

Često čitamo o lekovitim i drugim korisnim svojstvima lavande. Njen snažni i aromatični miris širi se poljima u ataru belopalanačkog sela Tamjanica. Ljubičasti grmovi na nešto više od trideset hektara, predstavljaju najveću plantažu lavande u Srbiji i jednu od najvećih plantaža u Evropi.

lavanda

Priredila Biljana Marinkov