pirot-brendovi

03.03.2016.

Šta posetiti i kupiti u Pirotu?

Lepota Pirota i netaknute prirode Stare planine, veliki broj vodopada, svetinje zbog kojih Pirot zovu Mali Jerusalim, brojne manifestacije kao i bogata gastro ponuda, razlozi su zbog kojih vam preporučujemo da posetite ovaj grad i okolinu.

Ako vam je potrebno prenoćište u samom centru grada možete se smestiti u ekskluzivnom hotelu Ana lux&spa ili rezervisati pansion sa uslugom doručka u hotelu Sin- Kom. Pansione sa uslugom doručka po povoljnoj ceni možete naći u samom gradu u hotelu Crystal Lights .

Kale Hostel Pirot nalazi se u ulici Vojvode Mišića br. 70 u blizini tvrđave Kale. Hostel je u organizaciji grupe volontera. Za smeštaj je na raspolaganju šest kreveta u mešovitom domu. U cenu su uračunati posteljina i peškir sa korišćenjem zajedničkog  kupatila  i čajne kuhinje . Cena je 10 evra sa doručkom i 8 evra bez doručka.

Smeštaj van grada moguć je i na svega 12 km, prema selima Visoka u Hotelu Stara. Ovo mesto izuzetno je popularno tokom zimske sezone zbog ski staza i žičare sa osneživačem. Za sve one koji žele odmor u prirodnom ambijentu u tišini, u sezoni je na raspolaganju sto trideset šest ležajeva za noćenje u selima Dojkinci, Jelovica, Slavinja, Rsovci, Temska, Gradašnica, Gostuša, i na Zavojskom jezeru. U ambijentu sa jednom ili dve zvezdice uz povoljnu cenu možete priuštiti sebi nezaboravan odmor.

Ispred sela Jelovica, na tridesetak kilometara od grada nalazi se kafana Gali Vrelo na mestu pogodnom za odmor, šetnju i rekreaciju. U sklopu Vrela se nalazi i ribnjak sa kalifornijskom pastrmkom, a mesto predstavlja i svojevrsnu vazdušnu banju.

Detaljne informacije o prenoćištu kako u gradu tako i u selima i o obilasku Stare planine možete dobiti u Turističkoj organizaciji Pirota .

Pravi užitak za čulo ukusa predstavlja pirotska kuhinja, kako zbog porekla namirnica koje se koriste, tako i zbog tradicionalnog načina pripreme hrane bez novih tehnologija i aditiva. Ono što se izdavaja u bogatoj gastro ponudi jesu pirotski kačkavalj, peglana kobasica, sukane pite, banice pogače, punjene paprike, sarmice od vinovog lista, jagnjetina, sir, vurda, ovčije ceđeno kiselo mleko i druge mlečne prerađevine, razne salate i ukusan roštilj. Ono što je manje poznato jeste vrsta vina prepoznatljiva u ovom kraju kao “kominjak” iz Gnjilana. Reč je o tradicionalnom proizvodu gnjilanskog vinogorja koji se može razviti u brend. Možete ga naručiti od Suzane Nikolić na tel. 069/24-09-200.

Originalni pirotski mezetluk možete probati u kafani Mrnjak 2 Peke Mrnjaka, višestruko nagrađivanog majstora pirotske peglane kobasice.

Peglana kobasica Pirot

 

Etno restoran Krčma Ladna voda  čuva duh tradicije sa bogatom ponudom tradicionalne kuhinje u autentičnom enterijeru. Dobitnik je mnogih nagrada za spremanje autentične hrane.

sir

 

Tu je i čuvena pirotska kafana Devet mezeta  sa zanimljivom pričom o nastanku samog imena.

meso

 

Predivan specijalitet predstavlja i pica sa pirotskom peglanom kobasicom i pirotskim kačkavaljem koja se prirpema u piceriji Mamma Rosa.

pica

U samom Pirotu obavezno posetite srednjevekovnu tvrđavu Kale, poznatu i pod nazivom Momčilov grad, koja se nalazi u samom gradskom jezgru i predstavlja jednu od sedam najlepših u Srbiji. Za posetu tvrđavi potrebno je oko 40 minita, dobra obuća i želja da se nešto više čuje o ovom utvrđenju. Ako dolazite u grupi, najbolje je da pozovete Turističku organizaciju Pirota, koja će vam pomoći oko angažovanja vodiča. Obično su to stručnjaci iz muzeja ili drugih ustanova kulture.

Pirotska_tvrđava-Grad-minTvrđava Kale u Pirotu //foto: Vladimir Miajilović

U gradu je i spomenik kulture od izuzetnog značaja Muzej Ponišavlja, sagrađen 1848. godine po narudžbini bogatog pirotskog trgovca Hriste Jovanovića- Malog Riste. Stalna muzejska postavka je originalna i autentična srpska kuća XIX veka. Možete obići muzej i stalnu postavku. Na donjem spratu nalazi se postavka pirotske grnčarije, a na gornjem spratu obavezno pogledajte postavku autentičnog enterijera srpske kuće iz XIX veka, ukrašene pirotskim ćilimima. Radno vreme: radnim danima 08:00h-15.30h, a subotom 09:00h-14.30h.

Kuca Malog Riste-min Kuća Malog Riste, danas Muzej ponišavlja u Pirotu //foto: TOP

Na gradskom trgu nalazi se galerija “Čedomir Krstić” gde uvek možete pogledati aktuelnu izložbu. Pored galerije je Turistička organizacija Pirota gde možete nabaviti neke od suvernira. Proizvode kreativnih preduzetnika možete nabaviti i pretraživanjem kataloga kreativih industrija Pirota i direktnim kontaktiranjem, a proizvode preuzeti prema dogovoru.

Naša je preporuka da iz Pirota ponesete najpre proizvode sa tradicionalnim pirotskim šarama. Posebno bismo izdvojili grnčariju koju pirotskim šarama oslikavaju Karolina Petrović  i Jelena Đorđević, pirotski ćilim i tkane  šustiklice, suvenire, koje proizvodi Gugutka i Drangulije, a onda i magnete sa motivima Pirota i simbolima manifestacija koje se organizujučiju, čiju lepezu nudi Svet magneta Nina. U ponudi su i odevni predmeti sa brojnim šarama pirotskog ćilima Etno Glamoura by Silvana.

Za ljubitelje knjige kao suvenir možete kupiti i obeleživače za knjige, takođe ukrašene  tradicionalnim šarama pirotskog ćilima Porodične svaštarionice “M”.

Prijatna šetnja gradom podrazumeva i obilazak keja na Nišavi, koji odlikuje prelepo šetalište, mostovi, drvored i klupe za odmor.

Panorama keja pored Nišave // foto: TOP

U toku jednodnevnog boravka u Pirotu možete sebi priuštiti i obilazak bliže okoline. Na tridesetak kilometara od Pirota nalazi se i izletište Vrelo, sa kompleksom vikendica, odmaralištem i ribnjakom pastrmke. Kako doći do izletišta pogledajte mapu.

predeoPanorama Stara Planina // foto: TOP

U toku boravaka ne propustite da posetite staroplaninsko selo Temska koje je od grada udaljeno svega 15km. Na izlazu iz sela nalazi se manastir Svetog Đorđa, poznat i kao Manastir Temska, izgrađen u XIV veku u kome se godinama, po tradicionalnim recepturama, prave različiti melemi od lekovitog bilja. Kako stici do Temske pogledajte na mapi .

detalj Manastir Temska-min detalj Manastir Temska

Vodopadi Stare planine predstavljaju jedinstven doživljaj i svakako bismo ih izdvojili kao poseban razlog za posetu gradu Pirotu. Na putu od Pirota ka Knjaževcu, u blizini sela Kalna nalazi se vodopad Bigar. Pogledajte mapu kako da stignete do vodopada.

Vodopad Tupavica Vodopad Tupavica // foto: TOP

U neposrednoj blizini sela Dojkinci nalazi se Tupavica, vodopad izuzetne lepote. Kod sela Topli do nalaze se i vodopadi Čunguljski skok i Kurtulski skok. U šumovitom predelu pod vrhom Pilja smešten je Piljski vodopad koji predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju. Većina vodopada nalzi se uglavnom na nepristupačnim mestima i potrebni su vodići da se do njih dođe. Za odlazak do vodopada i zaštićenih dobara i paninski vrhova licencirane vodiče  ima Vidlič.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAfoto: TOP

Svojevrsno bogatstvo flore i faune predstavlja klisura Vladikine ploče nedaleko od sela Rsovci. Ovo mesto poznato je i po raftingu planinskom rekom Visočicom. U klisuri se nalaze istoimena pećina, zatim Mišja pećina, Vodena pećina, Pećina kod Lipe, Toplica, Vatrena, Ladna pećina, Trifunova i Potpećka pećina. Međutim, za pećine i posetu ovih mesta još uvek nema licenciranih vodiča, tako da ćete morati da se samoorganizujete i obiđete ova mesta.

Za ljubitelje planinarenja tu je Arbinje i ceo greben Stare Planine, Tri Čuke, Kopren, Vražja Glava, Midžor i najistočnija tačka Srbije Srebrna glava, a za posetu ovim  mestima takođe je licenciran Vidlič .

Prilikom planiranja posete Pirotu proverite kalendar turističkih manifestacija. Najposećenije su Sajam pirotske peglane kobasice u februaru, Jagnjijada u selu Krupac početkom maja, Sajam staroplaninskih jela u julu u selu Temska, Osveženje Fest u drugoj polovini jula i Međunarodni folklorni festival koji se organizuje u avgustu.

 

Tekst priredila Biljana Marinkov